Thyreos.se

Arbeta med musik utan att vara musikalisk

Arbeta med musik utan att vara musikalisk

Arbeta med musik utan att vara musikalisk

Vi var nog många som drömde om att bli kända artister när vi var små. Att stå på en stor scen med en skrikande publik nedanför som sjunger med i årets hit. Men det är inte alla förunnat att vara musikaliska och kreativa. En del har ingen sångröst och andra hade aldrig möjlighet att lära sig spela ett instrument i skolan.

Men det finns många andra vägar för att arbeta med musik och på konserter av olika slag. En väg att gå kan vara att bli ljud- eller ljustekniker, en annan kan vara att bli journalist eller fotograf och därmed skriva om och fotografera duktiga musiker. I den här artikeln vill vi ge dig några idéer om hur du kan arbeta med musik.

Att dokumentera musik och musiker
Genom att utbilda dig till journalist eller fotograf kan du komma mycket nära musiklivet på olika sätt. Det finns ett flertal journalistutbildningar i Sverige, både vid universitet och privata sådana. Sedan kan du antingen arbeta med att skriva för tidningar eller webben eller att fotografera eller filma för TV. Om du föredrar att skapa scener själv kan du till exempel arbeta med att filma och klippa musikvideor.

Violin close up on dark background

Arbeta bakom scenen
Som ljud- eller ljustekniker kan du dels arbeta direkt med något band eller någon artist, eller arbeta på till exempel större konserthus där det ofta genomförs spelningar och konserter. Tekniken går hela tiden framåt och det går mode i till exempel ljus- och scenskapande, så det kan i allra högsta grad vara ett mycket kreativt arbete på hög konstnärlig nivå.

Både när det gäller journalistiskt arbete och arbete bakom scenen kan du räkna med onormala arbetstider – det gäller att arbeta när artisterna arbetar.

Att arbeta med instrument
Om du älskar musikinstrument men kanske inte kan arbeta som musiker av olika anledningar finns det utbildningar för att bygga diverse instrument, allt från gitarrer till orglar. Utbildningarna är ofta mycket specifika och du kommer att få ett stort tekniskt kunnande.