Thyreos.se

Hur upptäcker man ny musik?

Hur upptäcker man ny musik?

Hur upptäcker man ny musik?

Många har nog känt känslan av att man har spelat alla låtar i ens spellista så många gånger att de har blivit tråkiga, och upplevt en längtan efter att upptäcka ny musik, att hitta en ny favoritlåt. Frågan i rubriken – ”Hur upptäcker man ny musik?” – kan kanske tyckas banal. Ett utmärkt sätt att upptäcka musik är ju till exempel att lyssna på radion, och det behöver inte vara svårare än så att upptäcka en ny favoritlåt. För många är det dock inte tillräckligt, eftersom den musik som spelas på radion generellt håller sig till de genrer som är mest trendiga för tillfället. Under 2010-talet är några exempel på dessa genrer pop och house. Visserligen finns radiokanaler som riktar in sig på andra genrer, till exempel rock, men förutom pop, house och rock finns det en värld av musik som inte går att upptäcka genom att lyssna på radion.music-791631_960_720

Som med så mycket annat i vår värld har det blivit lättare att upptäcka ny musik i och med internet. I takt med att mp3-spelaren utvecklades och det blev möjligt att lagra stora mängder musik på ett litet utrymme blev cd-skivan mer eller mindre obsolet. Möjligheten att spela upp och lagra musik låg dock före möjligheten att på ett smidigt sätt köpa digital musik, vilket ledde till att många laddade ner musik illegalt. En vändning kom i samband med iTunes, som gjorde det lättare att köpa digital musik från ett enda ställe. Ytterligare en vändning kom i samband med Spotify, som frångick tanken på att man måste äga musiken överhuvudtaget – istället får man tillgång till i princip obegränsat med musik, men laddar aldrig ner något. Spotify och andra streamingtjänster erbjuder flera möjligheter att upptäcka ny musik. Man kan prenumerera på listor med olika teman som uppdateras regelbundet. Man kan också botanisera själv bland kategorier av musik som har delats in efter musikgenre, efter humör eller efter aktivitet, till exempel musik som passar för att plugga eller för att träna. Spotify erbjuder också en tjänst som rekommenderar ny musik, baserat på vad man har lyssnat på tidigare. Det finns med andra ord alla möjligheter att upptäcka genrer och artister som man aldrig tidigare har lyssnat på, och som aldrig skulle spelas på radion.

Om du tycker om konceptet med att streama musik, och du också tycker om ljudböcker, kommer du att älska Storytel.se. Där får du tillgång till tusentals ljudböcker varje månad, och kan lätt upptäcka nya författare, precis som du upptäcker ny musik.