Thyreos.se

Hur musik påverkar oss

Hur musik påverkar oss

Hur musik påverkar oss

Under senare år har det bedrivits mycket forskning på hur den musik vi lyssnar på påverkar oss människor. Kanske har du hört talas om det som brukar kallas för Mozarteffekten? I början av 2010-talet kunde forskare visa på ett vetenskapligt samband mellan Mozarts musik och naturen. Man kunde se att djur och växter blev mer produktiva om man satte på Mozarts musik i närheten av dem. Än idag är detta ett hett debatterat ämen där olika forskarlag har motsatta åsikter. Att viss forskning visar att musik påverkar oss är dock sant.

Mozart statue in the burggarten Vienna

Bli lugn av klassisk musik

Om du har suttit i ett väntrum på sjukhuset och väntat på att ta ett blodtryck kanske du har lagt märke till att det ofta är musik på i bakgrunden. Den är troligtvis inte bara där för att förhöja trivseln för personalen och patienterna, utan även för att påverka din kropp positivt. Klassisk musik har en oanad kraft, i alla fall enligt vissa ivriga förespråkare. Mozarteffektens anhängare tror att musik både kan sänka blodtrycket, lindra smärta och till och med göra att du slipper ta så mycket mediciner om du är sjuk. Det kan vara frestande att tro på en positiv teori men man ska nog vara aktsam innan man sväljer något med hull och hår. Många saker kan få oss människor att känna lugn och tillfredsställelse, både att lyssna på bra låtar, shoppa snygga soffor eller sätta tänderna i en riktigt god bakelse. Eftersom musik sällan skadar människan skadar det dock inte att ackompanjera sitt liv.

Sjung för hälsan

Det är skillnad på att lyssna på musik och att skapa musik själv. När man tar ton och sjunger frigörs hormoner som gör att man mår bra. Ett särskilt gynnsamt hormon heter oxytocin. Det hormonet utsöndras i vår kropp vid en rad olika aktiviteter till exempel när vi rör någon vi älskar eller när vi skrattar och även vid sång. En välkänd körledare säger att musik kan förändra världen och det kan kanske ligga någonting i det. Forskning visar att amatörsångare får mer utsöndring av oxytocin än vad professionella sångare får, även om deras kroppar också reagerar positivt. Vad detta beror på har man inte kartlagt vetenskapligt men det kan ha att göra med hur prestationskrav påverkar hjärnans kemi. Att man sjunger tillsammans med andra i körsång kan också ha med saken att göra eftersom människan ofta härmar andras beteenden. Om du ser någon njuta av stunden är det troligare att även du får en större glädje.