Thyreos.se

Way out west

Way out west

Way out west

Way out west är idag en av Sveriges i särklass största musikfestivaler. Sedan starten 2007 har festivalen årligen hållits mitt i Slottsskogen i centrala Göteborg i början eller mitten av augusti. Bland de stora band och artister som har spelat på någon av festivalen scener finner vi bland annat Kanye West, Neil Young, Prince, Håkan Hellström och Patti Smith. Way out west har blivit hyllade för sitt nytänkande både vad gäller artistbokningar, matutbud och övriga aktiviteter på festivalen, men de har också fått utstå en hel del kritik under åren.

Hyllningar och kritik

1200px-way_out_west-entranceWay out west har som en av landets största festivaler både blivit hyllad och kritiserad. De har lyckats boka några av de största akterna i världen och hyllats för att vara den första helvegetariska festivalen i Sverige. SOm stor festival men många besökare får man dock även utstå viss kritik. Den senaste upplagan av Way out west (2016) fick många att se rött när de valde att släppa schemat för festivalen väldigt sent. Sex dagar innan starten visste besökarna fortfarande inte när just deras favoritband skulle spela, mer än under vilken av festivalens dagar. Denna Schemakritik mot Way out west förklarades med att det brukar vara så, och att det är svårt för en festival att gå ut med ett exakt schema tidigare än så, då många ändringar fortfarande görs i schemat. Vad känner du – borde Way out west ha gått ut med schemat tidigare, eller gör det inte så mycket?

Way out west – en nytänkande festival

Trots viss kritik har Way out west mest fått ta emot beröm under åren – både från Sverige och från utlandet. De har hyllats av den stora tidningen The Times och fått ta emot ett pris för årets mest innovativa festival på en gala anordnad av MTV 2011. Priser och hyllningar som dessa har ingen svensk festival fått tidigare. Way out wests val att endast servera vegetarisk mat på festivalen är bara ett exempel på hur festivalen har varit nytänkande, och därför har stått ut i mängden. Deras klubbkoncept Stay out west var också en innovativ festivalidé, liksom att satsa på filmvisningar vid sidan av musiken under festivaldagarna. Med sina dryga 27 000 festivalbesökare per år har Way out west minst sagt skrivit in sig i Sveriges musik- och festivalhistoria. Vad man än tycker och tänker om Way out west som festival är en sak säker – festivalen är här för att stanna!